עונת הקיץ מזמנת לנו בילויים רבים מחוץ לבית ובמקביל מגדילה את הסיכוי לפציעות. שאלנו את רופאת השיניים ד"ר ג'יזלה ברנשטיין אייזמן מה לעשות במקרה של חבלה בשן
עונת הקיץ מזמנת לנו בילויים רבים מחוץ לבית והחופש הגדול מאתגר אותנו ואת הילדים באין ספור פעילויות ואטרקציות. לצד ההנאה והחוויות, הסיכוי לפציעות גדל, בפרט בראש וביתר שאת בשיניים. שאלנו את ד"ר ג'יזלה ברנשטיין אייזמן, רופאת שיניים מומחית לילדים, אילו סוגים של חבלות שיניים בילדים יש, מה ההבדל בין הגילאים השונים וכיצד יש לפעול במקרה של חבלה.
פציעות דנטליות בילדים הן שכיחות אך עלולות להיות להן השפעות מתמשכות על בריאות הפה שלהם. חיוני שהורים, מטפלים ומחנכים יהיו מודעים לגורמי הסיכון, אמצעי המניעה והצעדים המתאימים שיש לנקוט במקרה של פציעות שיניים.
ד"ר ברנשטיין אייזמן היא מומחית לרפואת שיניים לילדים ולנוער ובעלת ניסיון של מעל 20 שנה בתחום. במרפאת השיניים שלה באשקלון היא נתקלת מדי יום בחבלות שיניים בפעוטות, בילדים ואצל מתבגרים.
לדברי ד"ר ברנשטיין אייזמן, נהוג לחלק את חבלות השיניים אצל ילדים לשלוש תקופות עיקריות. "בגיל הרך הרך, בין גיל שנתיים לארבע", היא אומרת, "החבלות הנפוצות בשיניים נובעות מחוסר שיווי משקל. בגיל הילדות, סביב הגילאים 8-10, הפציעות נובעות מפעילות ספורט או ממשחקי חוץ. בהמשך, בגיל ההתבגרות מדובר כבר על חבלות שנגרמות במרבית המקרים מאלימות או מתאונות".
עוד מוסיפה ד"ר ברנשטיין אייזמן כי אצל בנים קיים פי שתיים יותר סיכון לחבלות בפה מאשר אצל הבנות. "במקרה של פגיעה או חבלה בשן, חשוב לבדוק את החבלה אצל רופא שיניים מומחה לילדים".
אבל לילדים יש שיני חלב שגם ככה יתחלפו בשיניים קבועות, אז מדוע צריך לטפל?
ד"ר ברנשטיין אייזמן: "הסכנה היא שהחבלה תוביל לפגיעה בשיניים הקבועות. לפעמים החבלה תגרום לפגיעה באחיזה של השיניים הקבועות, לעיתים יש שברים בשן או בלסת. לא כל סוג חבלה דורש טיפול מיידי אך בהחלט חשוב לפנות לבדיקה, לוודא שהכל תקין, ואם לא אז לטפל. בגיל הרך הסכנה של חבלות היא מאספירציה ומבליעה, יש גם חשש לזיהום כתוצאה מחבלה, ועל כן חשוב לבצע בדיקה".
"כשיש חבלות בשיניים אז צריך להגיע לרופא שיניים לילדים הוא יבדוק ויבצע מעקב בהתאם לצורך. צריך לזכור שחבלות שיניים של חלק מחבלת ראש ובמידה ומתלווים לפגיעה גם איבוד הכרה, נמלולים נוירולוגים כמו בחילות, הקאות,אז במקרים אלו יש לגשת מייד למיון".
איזה סוגים עיקריים של חבלות שיניים בילדים יש?
ד"ר ברנשטיין אייזמן: "יכול להיות חבלות ברקמות התומכות ושברי שיניים או עצמות. אצל פעוטות החבלות הכי חמורות הן– שירוש, כשהשן יוצאת מהמכתשית או אינטוזציה כשהשן נכנסת למכתשית".
" בשיניים קבועות , במקרים שבהם השן יוצאת מהמכתשית, חשוב מאוד למצוא את השן שיצאה, להחזיק אותה דרך הכותרת ולא דרך השורש, לשטוף אותה ולשים בחלב. במקרים אלו יש ליידע את רופא השיניים על המקרה ולהגיע אליו לטיפול באופן מיידי. במקרים כאלו לזמן יש חשיבות עצומה ועל כן יש להגיע לטיפול באופן מיידי, לא לשפשף את השן וכמה שפחות לגעת במקום החבלה. אם ההורה אמיץ במיוחד אז הוא יכול לשטוף במים ולהכניס את השן בחזקה לפה, אבל לא כולם יכולים לעשות את זה, צריך לשים בחלב קר ולהגיע בהקדם לרופא".
ומה קורה אם השן עצמה שבורה?
ד"ר ברנשטיין אייזמן: "גם כשהשן נשברת ומוציאים רק חלק מהשן ההמלצה היא לשים בכוס חלב ולהגיע לרופא, לפעמים גם במקרים כאלו ניתן להדביק את השן".
לדברי ד"ר ברנשטיין אייזמן, אחת הסכנות מפגיעות שיניים היא בזיהום. "יש חשיבות עצומה", היא אומרת, "לשמירה על ניקיון והיגיינה לאחר חבלה בשן. רופא שיניים יוכל להנחות את המטופלים, או את הוריהם, כיצד יש לפעול, אך חשוב לזכור כי ככל שיש פחות זיהום הסיכוי להישרדות השן עולה. כשמדובר בילד שנחבל בעת ששיחק בשטח פתוח אז לעיתים יהיה צורך בטיפול באנטיביוטיקה או בחיסון טטנוס. אלו דברים שיש לקחת בחשבון וצריך להגיע לרופא שיניים כדי למזער את הנזקים".
אז בכל חבלה להגיע מיידית לרופא השיניים?
ד"ר ברנשטיין אייזמן: "לא תמיד זה באופן מיידי אבל תמיד חשוב לבדוק. ברגע שיש חבלה בשיניים יש ליצור קשר עם רופא השיניים המטפל. תדאגו לצלם את הפגיעה ולשלוח לרופא על מנת שהוא יוכל להדריך ולכוון אתכם כיצד עליכם לפעול. בהתאם לנסיבות המקרה יוכל הרופא להעריך לגבי דחיפות הטיפול".