תחום ברפואת השיניים העוסק ביישור שיניו ולסתות של המטופל ובפתרון בעיות הנוגעות ל-ליקויי סגר.
מה זה אורתודנטיה? מדובר בתחום ברפואת השיניים העוסק ביישור שיניו של המטופל ובפתרון לאלו עם ליקוי סגר. למרות שהגילאים הנפוצים ביותר לתחילת טיפול אורתודנטי נע סביב 11-12, קיימים מקרים שיש צורך בהתערבות אורתודונטית בגילאים יותר מוקדמים, לכן יש צורך במעקב עם רופא שיניים מומחה לילדים אשר ידע להפנות למומחה ליישור שינים בזמן המתאים.
מדוע יש חשיבות גבוהה להגיע רופא שיניים מומחה לילדים ונוער ולאורתודנט מומחה?
פניה לאבחון אורותודנטי וטיפול מוקדם עשויים למנוע ליקויים שונים בלסת אשר עלולים להוביל לבעיות קליניות, אסתטיות ובהוצאות כספיות גבוהות על טיפולים וניתוחים מורכבים יותר בעתיד. חשוב לדעת כי עיוותי לסת יכולים להיגרם בעקבות גורמים שונים, אם זה גורם תורשתי, בעיות נשימה, גורמים שקשורים להריון בסיכון ואף להרגלים מגיל ינקות כמו שימוש עד גיל מאוחר במוצץ או מציצת אצבע. ישנה חשיבות רבה לאבחן ליקויים התפתחותיים בלסתות בגיל צעיר, בהם הלסת עוד לא סיימה את הגדילה וההתפתחות שלה. יישור שיניים לילדים מצריך סבלנות, וישנה חשיבות רבה לביצוע מדויק ומקצועי לכן ישנה חשיבות גבוהה להגיע לאורתודנט המתמחה בילדים.
בדיקות שיניים תקופתיות לילדים
מומלץ לקחת את הילדים לבדיקה תקופתית כל חצי שנה, מבקיעת השן הראשונה, או בגיל שנה לכל המאוחר. מצד שני, יש רופאי שיניים אשר ממליצים על בדיקות בתדירות גבוהה יותר – כל שלושה חודשים, זאת בהנחה ויש רמת סיכון גבוהה לעששת או כשיש צורך במעקב רציני יותר. בנוסף, ישנה חשיבות מכרעת עבור ילדים להגיע לבדיקות תקופתיות, מאחר וכל ביקורת כזאת, מגיל מוקדם, עשויה לגרום לילד להרגיש נוח, בטוח ולהתרגל לרופא השיניים והסביבה שלו.
יישור שיניים לילדים - מידע מקיף
הלסת והשיניים אצל מבוגרים כבר מפותחים לחלוטין בעוד שאצל ילדים הם עדיין עוברים תהליך גדילה וצמיחה. המשמעות היא שנוח יותר לבצע יישור שיניים אצל ילדים והתהליך הוא גם מהיר יותר. לאור העובדה כי עצמות הלסת אצל מבוגרים קשות, כמו גם הרקמות מסביב לשיניים, זה הופך את תהליך ההתאמה מחדש של השיניים ליותר מורכב, לכן מוטב לצאת לדרך ככל המוקדם.
יישור שיניים לילדים - באיזה גיל מומלץ להתחיל?
על מנת לגלות האם צריך לבצע יישור שיניים אצל ילדים יש לבדוק האם קיימת בעיה אורטודונטית אשר מחייבת טיפול מוקדם, לכן מומלץ להגיע לבדיקה אורתודונטית ראשונה בגיל 8-9. ישנן בעיות הגורמות נזק ועלולות להחמיר עם הזמן, לכן רצוי לטפל מוקדם ככל האפשר, בתנאי ויש שיתוף פעולה מצד הילד המטופל.
יישור שינים אצל ילדים - איך מתבצע התהליך?
תהליך יישור השיניים לילדים משתנה בהתאם למקרה הספציפי של הילד ולצרכיו – הוא כולל מספר שלבים. ראשית חשוב לדעת כי במסגרת טיפול אורתודנטי, מופעל כוח על השיניים או על הלסתות, דבר הגורם לתזוזה של השיניים עד שהן מוצבות במקום הנכון. בעזרת גשר בשיניים ("סמכים", בשפה המקצועית) ויצירת לחצים עדינים, השיניים העקומות נעות למקום המבוקש. לפעמים גם יש צורך להרחיב את עצם הלסת, כדי ליצור התאמה בין שתי הלסתות.
תהליך היישור יכול להיות מספר חודשים ועד שנתיים לכל היותר, כאשר הדבר החשוב ביותר הוא לפעול על פי התכנית שהתבססה מראש על בדיקות וצילומים של מערכת השיניים של הילד. בנוסף, חשוב לדעת תוך כדי הטיפול והזמן, האורתודנט מבצע מעקב מלא על מצב השיניים ובהתאם לתוצאות שמצא, הוא בונה את המשך התכנית.
מה השיטות ליישור שיניים אצל ילדים?
כיום ניתן לבצע יישור שיניים אצל ילדים בכמה שיטות, באמצעות קשתיות שקופות, ביניהן אינויזליין (Invisalign) ו- Spark וגם באמצעות גשר (סמכים חיצוניים ממתכת).
קשתיות שקופות אינויזליין או Spark: יישור שיניים בשיטת אינויזליין או Spark נעשה באמצעות פלטות (קשתיות) פלסטיק שקופות בלתי נראות. הקשת השקופה מאפשרת לילדים ובני נוער ליהנות משיניים מיושרות ומתפקדות בזמן האוכל, כמו גם ממראה נאה בזמן חיוך. לשיטה זו יש מספר יתרונות, החל מטכנולוגיה ייחודית של הדמיה תלת ממדית מדויקת, אסתטיקה, תוצאות מושלמות בזמן קצר, ניקוי שיניים בקלות ועד העובדה שהן נוחות להרכבה ולא מכאיבות. בשורה התחתונה, יישור שיניים באמצעות קשתיות שקופות INVISALIGN/SPARK מיועדת למטופלים המעוניינים בטיפול נסתר ואסתטי.
גשר מתכת, סמכים (ברקטים): רוב הטיפולים בימים אלו עבור ילדים ובני נוער מתבצעים באמצעות סמכים ממתכת המודבקים על המשטחים החיצוניים של השיניים. ישנם סמכים שקופים אשר עשויים מחרסינה והם טובים מאד, זאת לאור העובדה כי הם כמעט בלתי נראים. הסמכים הללו מודבקים על החלק החיצוני של השיניים בדומה לסמכים ממתכת והם אינם משנים את מראם השקוף לכל אורך הטיפול אצל הילד. בנוסף, יש גם סמכים ברקטים ממתכת, אלו הם הפופולארים ביותר עבור ילדים ובני נוער כשגם היעילות שלהם גדולה. כמו כן ניתן למצוא סמכים עם נעילה עצמית ואף סמכים נסתרים המודבקים בצד הפנימי של השיינים.